הנחיות לתזונה לאיזון רמת הסוכר



התזונה המוצעת בהמשך מיועדת לכל מי שרמות הסוכר בדמו גבוהות מהנורמה (מעל 100 מ"ג/ד"ל), לאנשים אשר להם סיפור משפחתי של סוכרת, לנשים הרות עם סוכרת הריונית.
אין לאמץ המלצות אלו ללא התוויה מפורשת מהרופא המטפל שלך או מדיאטנית קלינית.

עקרונות התזונה לאיזון סוכרת
  1. זיהוי המזונות העשירים בפחמימות (דגנים, קטניות, פירות, מוצרי חלב ניגרים), ולמידת גודל מנה מתאים בארוחה.
  2. פיזור צריכת הפחמימות לאורך היום, באמצעות אכילת ארוחות קטנות לעתים קרובות.
  3. חלוקת צריכת הפחמימות כך שארוחה עיקרית (בוקר, צהריים וערב) תכלול עד 2 מנות פחמימות (המספקות 30 גרם פחמימה) ובכל אחת מארוחת ביניים לא יותר ממנה אחת של פחמימה (המספקת עד 15 גרם פחמימה).
  4. זיהוי ומניעת מצבי היפוגליקמיה.
  5. העדפת פחמימות מורכבות בעלות אינדקס גליקמי נמוך על פני סוכרים פשוטים.
  6. העדפת מזונות עשירים בסיבים תזונתיים, דלי שומן ומלח. להרחבה על סעיף זה
  7. הכרת הממתיקים המלאכותיים ותחליפי הסוכר, ושימוש נבון בהם. להרחבה על סעיף זה
  8. קריאת הסימון התזונתי על מוצרים קנויים וזיהוי סוכרים המופיעים במזון: מלטודקסטרין, דקסטרוז, פולידקסטרין, גלוקוזה, סירופ שעורה, סירופ תירס וכדומה.
  9. ניטור עצמי של סוכר בדם – מומלץ לנטר באמצעות מכשיר גלוקומטר את ערכי הסוכר בדם. מומלץ לבדוק את רמות הסוכר בצום וכשעתיים אחרי ארוחה. לאחר כמה ימים של ניטור עצמי ניתן לבחון ולהחליט אם כמות הפחמימות מתאימה, או שיש להוסיף או להפחית בארוחות מסוימות כדי להגיע לאיזון סוכר משופר.
טבלת הבחירה של נטוגרין

הטבלה שלפניך, תספק לך מידע שיאפשר לך להמעיט בצריכת סוכרים ושומנים רווים וחומצות שומן טרנס, להעדיף מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך, ותסייע לך בבחירת המזונות בתפריטיך:

 
להעדיף
 
להמעיט
הערות / הסברים
דגנים ומזונות עשירים בפחמימות
דגנים מלאים כמו גרגרי חיטה שלמה, שעורה שלמה, תירס, כוסמת, קוסקוס מלא, לחם מקמח מלא. דגני בוקר עשירים בסיבים.
תפוח אדמה ובטטה מומלץ לאכול עם הקליפה. פסטה דורום או מחיטה מלאה, דייסות שיבולת שועל.
קמח לבן ומוצריו, קורנפלור, קוסקוס רגיל, סולת, דגני בוקר המכילים סוכר או דבש ושאינם מכילים סיבים תזונתיים, פירה תפוח אדמה.
חשוב להקפיד על גודל מנה: חצי כוס דגן אחרי בישול, כולל דגני בוקר, או פרוסה אחת של לחם מהווים מנת פחמימות. בארוחה עיקרית ניתן לאכול 2 מנות פחמימה.
ירקות
 
ירקות בכל צורות ההכנה.
ירקות כבושים במלח ו/או בסוכר, ירקות מוכנים קנויים ברטבים חמוץ מתוק, ירקות מטוגנים.
מומלץ לשלב ירקות בכל ארוחה במהלך היום.
פירות
דובדבנים, אשכולית, תפוח, אגס נספגים לדם לאט יותר ולכן מומלצים יותר.
אבטיח, מלון, פירות יבשים, תמרים – נספגים לדם מהר יותר, ולכן פחות מומלצים.
מיצי פירות טריים ולא טריים נספגים מהר מאד ולכן לא מומלצים.
חשוב להקפיד על גודל מנת פרי – כגודל אגרוף בינוני קפוץ, או כמות של כוס אחת (200 מ"ל) של פרי טרי.
מוצרי בשר
עוף והודו ללא עור, בשר בקר רזה.
איברים פנימיים (לדוגמא, כבד, מח, טחול, לבבות, לשון),
בשר שמן, כבש,
אווז, ברווז.
השומנים אשר במוצרי בשר מכילים כולסטרול ושומנים רוויים. אברים פנימיים עשירים במיוחד בכולסטרול.הפחתת שומן מן החי ומלח במוצרים מוכנים עוזרת למנוע התפתחות טרשת עורקים ויתר לחץ דם.
בשרים מעובדים
פסטרמה דלת שומן (עד 2% שומן).
המבורגר, קבב, נקניק, נקניקיות.
מוצרים מעובדים מכילים כמויות גדולות של שומן רווי.
דגים
דגי ים כמו: טונה, הרינג, סלמון, מקרל, סול, בקלה (מרלוזה), הליבוט וסרדינים.
דגי בריכה: מוסר, באס ולברק.
אמנון, קרפיון, נסיכת הנילוס, ביצי דגים.
מומלץ לאכול דגים ללא ציפוי של פרורי לחם המהווה תוספת פחמימות משמעותית בארוחה.
ביצים
חלבון ביצה (הלבן).
חלמון ביצה (הצהוב).
חלמוני ביצה הם מקור עיקרי של כולסטרול במזון.
צריכה מתונה כוללת 4-3 חלמוני ביצה בשבוע.
 
מוצרי חלב
דלי שומן, עד 5% שומן ביוגורטים וגבינות מסוגים שונים, חלב לשתיה -
1%-3% .
גבינות מעל 5% שומן, גבינה צהובה מעל 9% שומן, חמאה, שמנת חמוצה, שמנת מתוקה, קרם פרש.
בערך כוס מוצרי חלב ניגרים כמו חלב, ריוויון, יוגורט, מעדני חלב - מהווים מנת פחמימות המספקת כ- 15 גרם.
קטניות
חומוס, עדשים, שעועית יבשה מבושלת בכל הצבעים, אפונה, פול ירוק, פולי סויה, טופו, פולי סויה ירוקים, מוצרים דמויי בשר מן הצומח עד 5% שומן, תחליפי סויה למוצרי חלב או חלב סויה.
מוצרים דמויי בשר מן הצומח מעל 5% שומן,
קטניות מבושלות משומרות המכילות כמות מלח גבוהה יחסית.
כמות של 1/2 - 3/4 כוס קטניות מבושלות מהוות מנת פחמימות המספקת כ- 15 גרם. הקטניות בעלות אינדקס גליקמי נמוך מאד ולכן מומלצות מאד לאכילה כמנת פחמימות.
שמן
שמן זית, שמן קנולה, שמן קנולה אקטיב, שמן סויה.
 
שמן קוקוס, שמן כותנה, שמן דקלים (תמרים).
מומלץ: שמן זית ושמן קנולה. שמנים אלו עשירים בשומנים חד-בלתי רוויים.
 
כדאי לזכור כי מזונות אלו עשירים בקלוריות.
שומנים אחרים
טחינה, שומשום מלא, אבוקדו, זיתים, מיונז מופחת קלוריות, אגוזי מלך או פקאן, שקדים, בוטנים לא מלוחים, גרעיני חמניות וגרעיני אבטיח.
מרגרינה קשה, חמאה, ממרחי חמאה, שמנת מתוקה, שמנת חמוצה, מיונז, מיונז קל, חלב קוקוס, קרם קוקוס, גלידות שמנת, פולי קקאו ומוצרים על בסיס שוקולד.
מומלץ: שומנים אלו עשירים בשומנים חד-בלתי רוויים ובחומצות שומן אומגה 3.
 
המאכלים שאינם מומלצים מכילים כמויות גדולות של שומן רווי ושומן צמחי מוקשה מסוג טרנס.
 
גם בשמנים ובמזונות העשירים בשומן הבריאים והמומלצים חשוב להקפיד על כמות קטנה, כדי להמנע מהשמנה והתחלואה הנלווית אליה. כדאי לזכור כי מזונות אלו עשירים בקלוריות.
משקאות
מים, סודה, תה צמחים, קפה ותה ירוק או רגיל ללא סוכר עד 3 כוסות ביום. תרכיזי דיאט שאינם מכילים פחמימות, שתיה מוגזת דיאט.
שתיה המכילה סוכר, שתיה קלה מוגזת , מיצים טבעיים, מיצי דיאט, משקאות המבוססים על חלב או מיצי פירות, רוזטה (חלב שקדים), מי ורדים ובירה שחורה.
חצי כוס מיץ טבעי או מיץ רגיל מהווים מנת פרי המכילה כ- 15 גרם פחמימות. עדיף לאכול פרי במקום לשתות חצי כוס מיץ.
אלכוהול
עד 2 מנות (22 גרם אלכוהול) לגבר ליממה, עד 1 מנה (11 גרם אלכוהול) לאישה ליממה.
קוקטיילים המכילים מיצים או קולה רגילה, ליקרים מתוקים או משקאות אחרים בהם כמות אלכוהול גדולה.
שתיית אלכוהול אפשרית רק לאחר אכילה ולא על קיבה ריקה. בקבוק בירה רגילה מכיל 1 מנת פחמימות של 15 גרם, כנ"ל בירה שחורה דיאט.
ממתיקים מלאכותיים
סכרין (סוכרזית), סוכרלוז (סוכרה-דיאט), אספרטיים (מתוק וקל), מוצרים המכילים אותם בלבד, או את הממתיקים הנוספים אצסולפאם קיי וציקלמט.
ממתיקים רב כהליים כמו קסיליטול, סורביטול, מלטיטול וכדומה, המכילים כמות פחמימות דומה לסוכר.
חשוב לבדוק בתווית התזונתית במה הומתק המוצר.
 
רטבים וממרחים
טחינה, ממרח חומוס (מעט) , גבינות עד 5% שומן, ממרחי ירקות כמו חצילים, מטבוחה. שכבה דקה של מיונז, שכבה דקה של ריבה ללא תוספת סוכר.
ריבה, דבש, דבש קל, ממרחים מתוקים, חמאת בוטנים, חלבה למריחה, שוקולד למריחה (גם ללא סוכר).
 
תבלינים
תבלינים טהורים כמו שום, כמון, כורכום, פפריקה חריפה ומתוקה, הל, עלי דפנה, עשבי תיבול, פלפל מכל הסוגים, קינמון וציפורן.
אבקת מרק, מלח, תערובות תבלינים מוכנות, קוביות לתיבול, תערובות תיבול לתבשילים שונים.
תבלינים אמיתיים טהורים מהווים תוספת מינרלים עצומה לתפריט, ואינם מכילים תוספות טעם של מלח, סוכר ומונוסודיום גלוטמט.
ממתקים
ג´לי דיאט, קרטיב דיאטטי, גלידה ללא סוכר בכמות של חצי כוס, מעט שוקולד מריר, חטיף דגנים דל קלוריות, פרוסה דקה של עוגה ללא סוכר, חצי כוס שלווה ללא סוכר או דגני בוקר ללא סוכר. כמות ממתק המכילה עד 15 גרם פחמימות.
ממתקים עתירי שומן כמו גלידת שמנת, עוגות עם קרם או קצפת, כמות ממתק המכילה מעל 15 גרם פחמימות במנה הנאכלת.
חשוב לבדוק בתווית התזונתית ולחשב מהי המנה המכילה עד 15 גרם פחמימות, לאכול אותה ולא יותר, כארוחת ביניים נפרדת.
חטיפים
עד 40 גרם (2/3 כוס קטנה) בייגלה, עדיף מחיטה מלאה, שקית במבה קטנה (25 גרם), חופן קטן של אגוזי מלך או שקדים, או חופן גרעיני חמניה או דלעת או גרעיני אבטיח (עד 50 גרם).
חטיפים המכילים כמות שומן מלח ופחמימות גדולה כמו צ´יפס מסוגים שונים, ביסלי, אפרופו, דוריטוס, דובונים וכדומה.
השילוב של פחמימות, מלח ושומן הוא המזיק ביותר, עדיף לבחור ירק מוחמץ או ירקות חתוכים כחטיף, במידת האפשר.

לקבלת מידע נוסף מומלץ לבצע אבחון אישי

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.

חזרה